historie1

Copyright © PPP 2015 All Rights Reserved

home - vereniging - historie 1

Lange historie

WSV IJsselmonde is niet van gisteren. Op 10 september 1933 werd de vereniging officieel opgericht. De zeilvereniging van toen organiseerde op 30 september van dat jaar haar eerste zeilwedstrijd op de Maas. De deelnemers kregen een vlaggetje met de letters 'W.Y' uitgereikt.

In 1937 keeg de vereniging van de heer Hulsinga toestemming een kleine haven in te richten in het Balkengat. De jachthaven werd op 19 juni geopend door burgemeester Hazenberg. De vereniging krijgt hierbij het stuurwiel overhandigd dat later wordt geplaatst in het Koninklijk jacht 'Piet Hein'.

Uitwijk

Vanwege de oorlog wijken de boten in 1941 uit naar WSV Elfhoeven aan de Reeuwijkse Plassen. Na de bevrijding keren de scheepjes echter weer terug in het Balkengat.

1e clubblad

Januari 1948 verschijnt het allereerste clubblad met de ludieke naam W.Y.tenswaardigheden.

50'er jaren

In 1955 starten de leden eigenhandig met de bouw van een scheepshelling. Het bijbehorende lierhuisje is een geschenk van de toenmalige voorzitter. Het jaar daarna start men met de bouw van een mastenloods. in 1957 spreekt men voor het eerst over verharden van het terrein en worden de eerste baggerplannen besproken. Ook schaft de vereniging een laadmast aan en wordt het terrein verlicht en afgeloten na een inbraak.

Clubhuis

In 1960 bouwen de leden een houten clubhuis dat vele jaren dienst zou doen. Een aantal rustige jaren volgen. Maar dat zou niet zo blijven.

WSV IJsselmonde 1940

De haven in het Balkengat omstreeks 1940

Flinke schade bij de watersnoodramp van 1953. Menig scheepje spoelde van zijn onderstoppingen toen nog oude oliedrums

Watersnoodbij WSV IJsselmonde 1953